woensdag 31 december 2014

Historische reconstructie Rembrandt

Afgelopen oktober werden wij benaderd door een Japanse filmploeg. Of wij niet 'even' een historische reconstructie konden maken van het Joodse bruidje van Rembrandt (uit ca. 1665) voor hun tv-kunstdocumentaire over dit schilderij. Nu schrikken wij hier niet snel voor terug; wij maken in onze vrije tijd regelmatig historische reconstructies - gewoon omdat het heel leuk en bovendien zeer leerzaam is. Maar een Rembrandt! Dan heb je wel meteen een schilder te pakken!

Gelukkig was er voldoende materiaal-technisch onderzoek gepubliceerd over het Joodse bruidje waardoor wij in staat waren een behoorlijk waarheidsgetrouwe benadering van het schilderij te kunnen geven. De Japanse regisseur was gelukkig vooral geinteresseerd in de manier waarop Rembrandt de pasteus geschilderde mouw van de kleding van Isaac voor elkaar had gekregen evenals de dieprode kleur van de jurk van Rebecca. Dus op de inkarnaten hoefden we niet te zweten..

De medewerking aan deze tv-documentaire betekende voor ons een leuke afwisseling op onze 'core business' van het restaureren van schilderijen.

Hieronder is zowel ons eigen filmpje van het proces te zien, alsook een ingekorte versie van de documentaire zoals deze op 20 december j.l. in Japan is uitgezonden.

 Wel bijzonder om in zulk goed gezelschap in de aftiteling te staan!Geen opmerkingen:

Een reactie posten